Med högpresterande processorer och grafikkort medföljer generellt sett även högre temperaturer och därmed ökade krav på kompetent kylning för att hålla allt svalt. För grafikkort kan de högre temperaturerna resultera i att modeller med en täckplåt på baksidan (eng. backplate) blir stekheta. För att kontra det finns en uppställning tveksamma kylarlösningar, något överklockaren Der8auer sätter på prov.

Grafikkortet som får stå till tjänst är ett Radeon RX 6900 XT från Gigabyte, vars släta backplate lämpade sig extra väl. Utan någon extrakylare snittade täckplåten en temperatur på cirka 73 °C vid hög belastning. Först ut att försöka sänka det är variant i koppar bestyckad med två fläktar, inköpt på Aliexpress. Montering sker med buntband och självhäftande kyldynor och Der8auer är inte imponerad – det ser helt enkelt förskräckligt ut.

der8auer2.jpg

Kylaren monteras med buntband, vilket inte faller Der8auer i smaken designmässigt.

der8auer.jpg

Den berömda fläktbestyckade kopparkylaren i sin fulla prakt.

Utöver att vara fult blir det därtill knepigare att montera grafikkortet. Någon större temperaturskillnad uteblir däremot. Själva täckplåten går ned med några grader, men grafikprocessorn i sig håller sig på samma temperatur. Som slutsats kommer Der8auer fram till att det enda som kylaren garanterat sänker är saldot på ditt bankkonto, eftersom den går loss på cirka 400 kronor.

Jättekylare ger pytteresultat

Efter den mindre kopparkylaren provas en rejälare variant med värmeledningsrör som leder upp till en kylfläns och fläkt. Precis som föregående modell monteras den med buntband, som tar i moderkortet när grafikkortet sedan monteras.

der8auer3.jpg

Målarjobbet lämnar en del att önska.

derbauer4.jpg

Montering i chassit.

Nackdelar inkluderar ett halvdant utfört målarjobb och en fläkt med mindre behagligt surrande ljud. Den rejälare konstruktionen visar sig dock ge visst resultat och både backplate och grafikkrets går ned med några grader vardera. Någon rekommendation uteblir trots det och Der8auer råder istället att spara pengarna till något annat.